Right click disable





Hari ini saya akan buat tutorial lagi [ tutorial lagiiii ] hehe. 
Tutorialnya tentang right click disable pada mouse.


1. Macam biasa login ke blogger > dashboard > design > page element > klik add gadget.


2. Lepas tu klik
HTML/Javascript dan akhirnya anda hanya perlu masukkan kod d bawah ke dalam kotak 
    HTML/Javascript.


    <script>
var message="Letak mesej disini";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
</script>


 3. Bila dah paste kod kad atas tu anda hanya perlu tekan button save dan tengoklah hasilnya.. hehe..

Sekian..

14 comments:

  1. Nice tutor! Follow here, and btw. Jom join segmen Aimi :)

    http://aimi-wardina.blogspot.com/2012/11/segmen-tambahkan-followers-diblog.html

    ReplyDelete
  2. singgah snie , jum singgah blog hana pulakk , alang2 tuh mari lahh join segmen

    http://gurlz-elm0.blogspot.com/2012/11/Upkan-Follower-Semasa-Cuti-Sekolah-by-HK.html

    ReplyDelete
  3. waaa ada tutorial.
    Nice sharing.. =)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. welcome thanks gak sebab komen .. hehe

      Delete
  5. saya tak suka sapa pakai disable right click nie . menyusahkan if kita nak bukak pakai "open link in new tab" . serius pon tapi bagi yang rsa dia punya tulisan tu berharga , bolehlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tulah sya xpakai disable right click nie.. tp kalau blog peribadi(diari) boleh la guna.. tapi lo nak open link in new tab boleh je.. guna short cut tekan CTRL pastu tekan link yg nak kita lawati.. ^_^

      Delete
  6. dulu aida ada guna sekali dengan harapan orang tak leh copy entry kita.. tapi lama2 macam sadis pulak.. banyak info tapi depa tak leh share.. hiks.. btw good tuto dear teruskan share ilmu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2x tu aida ^_^. klu info kenalah kan dikongsi. terima kasih.. ^_^

      Delete