Posts

Teks Lampu Neon

Image
Sekarang pula saya akan kongsikan Tutorial Teks Juga tapi menggunakan effect Lampu Neon.

Berikut Tutorial / Langkah - langkahnya:

1.  Mula – mula buka program Photoshop.

2. Setelah itu tekan CTRL+N dan akan keluar tetingkap yang bernama “New” seterusnya aturkan width: 400 pixels dan Height 400 pixels seterusnya tekan ok.

Setelah itu tekan F dan pilih warna hitam dan warnakan background anda dengan warna hitam. Bagi yang tak tau macam mana nak letakkan warna tersebut. Caranya setelah anda pilih warna hitam untuk background anda seterusnya anda hendaklah alihkan tetikus anda pada canvas yang berwarna putih tersebut dan klik pada canvas tersebut maka bertukarlah warna background anda. Rujuk gambar di bawah.



Pastikan warna tersebut sama seperti warna pada gambar di atas.

3. setelah itu tekan “T” dan buatlah ayat yang anda suka, disini saya akan menggunakan ayat “LOVING 2015”



saya menggunakan teks “batman” berukuran 50pt, Bold dan warna putih.

4. Tekan CRTL + J untuk copy teks tersebut

5.…

Teks Keemasaan

Image
Hari ini saya akan kongsikan satu lagi tutorial Teks Keemasaan menggunakan Photoshop.

Langkah-Langkahnya:

1. Buka Program Photoshop dan pada Menu Utama pilih bahagian File – New. Aturkan size dengan ukuran 400 x 160 pixel.

2. Lepas itu tekan kekunci “T” dan seterusnya taipkan ayat pilihan anda, di sini saya akan menggunakan ayat seperti “SHARING” dengan aturan parameter teks seperti berikut:
Times New Roman, Bold, ukuran: 50pt, Warna: #885f18.





Hasilnya akan jadi seperti gambar di atas ini
3. Selepas itu anda perlulah pergi pada bahagian Blending Options kalau tidak tahu di mana Blending Options. Anda perlu pergi ke bahagian Menu Utama dan pilih bahagian layer – layer style – blending options atau pun pergi sahaja di sebelah kanan bahagian Pallete seperti gambar di bawah ini.




 4. Di dalam Blending Options, pilih bahagian Drop Shadow dan aturkan seperti berikut:
Blend Mode : Multiply, Color : Black, Opacity : 95%, Angle : 120°, centangkan bahagian use global, distance : 0, Spread : 30,…

3D Teks Blue Art

Image
Hari ini saya akan berkongsi tutorial macam mana nak buat 3D teks blue art menggunakan Adobe

Photoshop.

Langkah – langkahnya adalah seperti berikut:

1.Buka Program Photoshop lepas itu pergi menu dan klik file seterusnya New.



Setting Ukuran Canvas
2.Gandakan layer iaitu pergi pada Menu – Layer – Duplicate Layer. Lepas tu pergi balik ke

bahagian Menu – Layer – Layer Style – Blending Options.

3.Lepas tetingkap (window) dari Blending Option muncul maka anda perlulah centang dan pilih

Color Overlay merujuk pada gambar di bawah ini.





4.Setelah itu jangan tekan butang ok terlebih dahulu, pergi bahagian gradien overlay dan aturkan

        settingnya mengikut gambar di bawah.




        Sekarang barulah anda perlu tekan butang ok.


Hasil sementara





Kemudian tekan T dan setelah itu anda perlu tekan butang character seperti gambar di bawah.




Aturkan mengikut seperti gambar di atas dan setelah itu anda bolehlah taipkan nama yang anda suka

namun di dalam tutorial ini saya akan menaip ayat “design”, dan ha…

Comment Untuk Di Approve (Awaiting Moderation)

Image
Hai semua, Maaflah sebab lama dah tak update entri kat blog nie, hari nie saya akan berkongsi tentang satu lagi tutorial blog yang bertajuk " Komen untuk di Approve " atau "Awaiting Moderation". kalau tak tau cuba tengok gambar kat atas tu ok.
Langkah - langkah tutorialnya adalah :
1. Log in Blogger -> Dashboard -> Setting  -> Comments


2. Scroll ke bawah, Lepas tu anda akan nampak perkataan “Comment Moderation
3. Tick bahagian “Always
4. Save Settingsdan View.

5. Kalau anda nak approve komen kat dalam blog anda, maka anda hanya perlu tekan link " Comment awaiting Moderation " lihat gambar di atas nie, lepas tu anda ticklah mana komen yang anda nak publish atau delete ok.
Ok siap.
Sekian dan Terima kasih. ^_^

Tutorial : Alert Pop up Mesej

Image

Right click disable

Image
Hari ini saya akan buat tutorial lagi [ tutorial lagiiii ] hehe.  Tutorialnya tentang right click disable pada mouse.

1. Macam biasa login ke blogger > dashboard > design > page element > klik add gadget.

2. Lepas tu klik HTML/Javascript dan akhirnya anda hanya perlu masukkan kod d bawah ke dalam kotak    HTML/Javascript.

<script> var message="Letak mesej disini"; /////////////////////////////////// function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}} function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}} if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;} else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;} document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") </script>

 3. Bila dah paste kod kad atas tu anda hanya perlu tekan button save dan tengoklah …

Blockquote bergambar.

Selamat Datang
Dan
Terima Kasih

Hari ini saya akan kongsi satu lagi tutorial tentang blog. Nampak tak kat atas tu yang macam kotak warna hitam dah tu. Tu lah dia tutorial kita kali ini iaitu membuat blockquote bergambar. Jom kita tengok cara – caranya : Korang kena login account blogger.Klik template -> edit HTMLPastu korang cari kod ]]></b:skin> ( nak senang tekan CTRL + F pastu paste kod yang nak di cari tu ok).Dah dapat dah? Lepas tu copy dan paste kod d bwh di atas]]></b:skin>.post blockquote { background: url(Link gambar korang) repeat;border:2px solid #660066;-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;border-radius: 1em 4em 1em 4em;}     5. Dah paste, jadi korang tekanlah save template dan view.

Sekian dan terima kasih